Поздравление по случай 24 май

 

Скъпи преподаватели,

студенти, служители и възпитаници на ВУАРР,България днес чества най-светлия си празник – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. На този ден всички славянски народи отдаваме почит към духовния подвиг на светите братя равноапостоли Кирил и Методий и техните последователи.

„Голи са без книги всички народи“, казва Константин Кирил Философ и заедно с брат си Методий създава глаголицата. В тежки времена на войни и насилие Солунските братя успяват да разпространяват славянския език и християнството, и показват огромната сила на духа и вярата, която притежават.  И днес, когато си спомняме за делото им, ние трябва не само да го почетем, но и да почерпим вдъхновение от него.

Създадената азбука и преведените от светите братя Кирил и Методий богословски книги не само полагат основите на българската книжовна традиция и идентичност, те ни дават самочувствието, че можем да творим на собствен език. Те са и устоите, които ни крепят по време на борбите за духовна независимост от гръцката Вселенска патриаршия и през тежките векове на Османската власт. Това прави делото на Кирил и Методий исторически значимо и дава тласък за напредък, развитие и усъвършенстване на българската нация.

За 25 години Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите се утвърди като духовен храм, в който грижата за студента е на първо място. Храм на любовта към знанието, труда и семейството. Приели сме за наш дълг да учим и вдъхновяваме за достойни дела нашите възпитаници.

Поклон пред всички вас – съвременни просветители – учители, творци, академични общности, хора на свободното слово!ЧЕСТИТ 24 МАЙ!

 

Акад. проф. д-р инж. Димитър Димитров

Ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите