Възпитаник на ВУАРР е носителят на приза „Млад еврофермер на 2016“

Възпитаник на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите е носителят на приза „Млад еврофермер на 2016 г.“ в конкурс, организиран от списание „Агробизнесът“.  Андрей Мачуганов е бакалавър по „Стопанско управление“. В момента продължава своето образование в магистърска програма по „Финанси и банково дело“ чрез Центъра за дистанционно обучение на ВУАРР.

Андрей Мачуганов се записва да учи във ВУАРР, следвайки стъпките на баща си. „Винаги съм бил скептичен към образованието в България и съм бил на мнение, че “каквото го пише в книгите, не се ражда по нивите”, тоест практиката учи, а не образованието“, споделя призьорът. По думите му обучението във ВУАРР тотално е променило представите му. „Дисциплините в магистърската програма, нещата, които човек научава, са изключително стиковани, практични. Всичко е преценено като материя и помага изключително много за кариерната реализация след това“, допълва Мачуганов.

Компанията на семейство Мачуганови - „АЖД-АГРО“ ЕООД, развива дейност в областта на полевъдството - зърнопроизводство и фуражопроизводство. Основните култури, които отглеждат са: люцерна, пшеница, ечемик, царевица, рапица, слънчоглед. Андрей е мениджър по търговските и експортните въпроси и по маркетинга.„Много е трудно, но удоволствието и удовлетвореността в края на деня са огромни. Създаваш живот на полето и допринасяш за изхранването на населението на света. Какво по-доблестно от това?“, казва Мачуганов.

За почетното звание на списание „Агробизнесът” вече 16 години се състезават производители, работещи в областта на земеделието и хранителната промишленост. Призът „Млад еврофермер на годината” се връчва като пример за това, че в областта на земеделието няма значение на каква възраст си, а колко всеотдайно работиш. Номинирането на кандидатите за „Еврофермер на годината” се прави чрез журналистически материали, а читателят избира кой да бъде удостоен с наградата. Андрей Мачуганов е живото доказателство, че младите хора у нас имат своя професионален шанс в земеделието, отбелязват организаторите на събитието.

„Силно се надявам младите хора в бранша да вземат пример от мен и да работят усърдно за агробизнеса, защото това е едно от малкото неща в България, развиващи се и вървящи по възходящ път, а браншът има остра нужда от млади кадри“, коментира призьорът. По думите му изминалата година е била най-добрата като резултати на полето, но за сметка на това цените на продукцията са белязали рекордно ниски нива в световен мащаб. „Ние не спираме да се развиваме и инвестирахме в предприятие за преработка и експорт на люцерна. Ще трябва да реализирам продукцията, която е 100% експортно ориентирана и то за страни от други континенти“, разказва Мачуганов. За 2017-та година младият фермер е планувал компанията им да стъпи по-силно на международните пазари, като създадат име и бранд, разпознаваем в световен мащаб. „Защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“, усмихва се Андрей.